7 zásad zdravého interiéru

Pokud nám v OULU na něčem opravdu záleží, je to zdravý interiér. Ať už jste zrovna ve víru rekonstrukce a řešíte zdravé bydlení, nebo naopak vůbec netušíte, odkud vítr vane, připravili jsme si pro vás naše krátké manifest šetrného a blahodárného interiéru, na které se při vytváření domova vyplatí myslet. Zvlášť pokud se v něm chcete cítit fyzicky i psychicky skvěle po dlouhou dobu — a nebo klidně napořád.

1. Netoxické nátěry a materiály

Už vás někdy napadlo, co všechno si domů pozvete společně s levným necertifikovaným materiálem nebo nátěry? Často to bývají těkavé organické látky (VOC), které najdete v mnoha barvách a lepidlech, ale také v nábytku, plynových spotřebičích, podlahách i překližkových deskách. Tyto látky při pokojové teplotě mění své skupenství a proměňují se v plyn — příkladem je prokazatelně karcinogenní formaldehyd, ale i další, potenciálně karcinogenní látky. 

V jídle si všichni dáváme velký pozor na kvalitu potravin, tak proč ne ve zdravém interiéru? Doma netrávíme jen čas, ale hlavně život. A ten v neustálém obklopení VOC výpary vám sice možná na začátku zařizování uspoří trochu z rozpočtu, ve finále vám ale dokáže způsobit bolesti hlavy, podráždění očí a další zdravotní problémy.

Dobrým způsobem, jak zdravý interiér začít řešit, je používat při rekonstrukci nebo stavbě jen certifikované přírodní materiály, pravidelně větrat a podívat se po neškodlivém nábytku a textiliích, u kterých se toxických výparů bát nemusíte. Začít s tím můžete třeba u nás, v OULU.

2. Šetrné osvětlení

Pokud něco dokáže dramaticky proměnit náladu ve zdravém interiéru, je to osvětlení. Volbou úsporných žárovek s delší životností to celé přitom jen začíná. Kromě samotných zdrojů světla totiž doporučujeme přemýšlet i o jeho rozložení v interiéru, abyste samotné svícení mohli omezit na maximum a využívat ho na opravdu funkčních místech: třeba na pracovním stole nebo nad kuchyňskou linkou. Za zmínku stojí také metoda light layering, což není nic jiného než rafinovaná kombinace umělých a přírodních světelných zdrojů. Zdravý interiér umí pracovat nejen s okny, ale i světlíky, zrcadly a světlými barvami, abyste z denního světla vytěžili co nejvíc — a to i když zrovna nebydlíte v toskánské vile zalité zlatým sluncem.

3. Úspora vody a elektřiny

Úspora energií je ve zdravém interiéru natolik velké téma, že by si zasloužilo samostatnou kapitolu — a ideálně takovou, kterou budete řešit společně s architektkou*em, kteří vám doporučí ty nejšetrnější typy izolace a nebo i spotřebičů. Právě toaletou, myčkou nebo bateriemi totiž často nenápadně plýtváme velkým množstvím zdrojů. Pokud jste ale v nájmu nebo rodinném bytě podědili starší spotřebiče a s izolací už nic nesvedete, pořád se můžete zaměřit na jiné metody úspory. Už jen sbírání tzv. šedé vody, která vám zbyde po mytí nádobí nebo sprchování, vám uspoří spoustu litrů při zalévání pokojovek nebo splachování WC. I dalšími drobnostmi — například praním pouze s plnou pračkou nebo výměně koupání za sprchování — dokážete spotřebu zdrojů výrazně omezit.

4. Nábytek na život

Věděli jste, že v Česku ročně vyhodíme přes 350 tisíc tun nábytku? Často se ani nejedná o staré nebo nefunkční kousky, ale jen o zařízení, které bylo v první řadě jen dočasným řešením. Pilířem zdravého interiéru je za nás nábytek, jenž není nadčasový jen svou estetikou, ale také kvalitou. Před interiérovými trendy bude mít truhlářský nábytek a kvalitní kousky od nezávislých značek prostě vždycky navrch (ano, díváme se na vás, laciné imitace skandinávského minimalismu!). Vůbec se přitom nemusíte bránit ani nábytku z druhé ruky, naopak — zdravý interiér propojuje staré a nové a vůbec nevadí, že si na některé kousky musíte postupně našetřit. Těšení je koneckonců stejně důležité jako radost z nového, nemyslíte?

5. Zdravé pokojovky, zdravý interiér

Oživit domov zvládnete se záplavou zeleně rychleji, než řeknete monstera. Než ale podlehnete zelenému šílenství (věřte, že to dobře známe!) a začnete skupovat rostliny ve velkém, podívejte se nejdřív, jestli nějaké nezvládnete adoptovat z druhé ruky. Pomůžou vám v tom online bazary, kde i velké pokojovky často seženete mnohem výhodněji, ale i zelené swapy na sociálních sítích a nebo řízky od rostlinomilných kamarádů. Když už budete nové pokojovky kupovat, podívejte se hlavně po těch, které umí aktivně čistit vzduch v interiéru — například toulcovce, popínavém břečťanu nebo tchýnině jazyku.

6. Přírodní vůně a úklid

Těžko byste za nás hledali větší paradox, než toxické vonné svíčky. Místo příjemné vůně si dopřejete tak akorát zplodiny parafínu, který pochází z ropy. Proto také nabízíme výběr svíček a esenciálních olejů od certifikované značky Homework.

Podobně nenápadný případ jako parafín jsou běžné čistící prostředky. Ty sice pěkně voní čistotou, do interiéru ale přináší koktejl parabenů, enzymů, fosforu a dalších chemikálií. Když přijde na úklid zdravého interiéru, porozhlédněte se po přípravcích s čistým minimalistickým složením a nebo si je jednoduše vyrobte sami — v mnoha případech vám k tomu bude stačit obyčejná jedlá soda, ocet a citron. A jestli úklid raději svěřujete do rukou odborníků, ten udržitelný vám zajistí třeba Holky Úklidovky.

7. Bydlení nebo domov?

Říkejte tomu feng shui, hygge nebo psychická pohoda… my tomu říkáme doma. Protože ten nejzdravější pocit budete mít ze zdravého interiéru tehdy, pokud se budete každodenně probouzet v obklopení barev a pár vysněných kousků, které máte od srdce rádi a jsou vám blízké. Domov si nenakoupíte v nábytkovém řetězci během jednoho odpoledne, musíte si ho vytvořit. Postupně, často pomalu, s trpělivostí. My v OULU vám s tím rádi pomůžeme.