Značka Thorup věří v materiál a ne materialismus… a co vy?

„K vytvoření nového produktu musíte mít hodně dobrý důvod.“ Slova Kaspera Thorupa by se od minuty mohla stát mottem značky Thorup Copenhagen, kterou v roce 2017 založil. Ale vlastně to ani není potřeba. Tento dánský interiérový brand už totiž jeho přesvědčením žije od samého začátku.

A právě proto jsme si ho do OULU vybrali — nejen díky krásnému nábytku (toho už je na světě ostatně víc než dost), ale také kvůli tomu, jak se staví k samotnému designu a vytváření svých kolekcí. S jasným účelem, řemeslnou kvalitou a hlavně pečlivým výběrem materiálu, který je alfou i omegou celé značky. Kasper Thorup je vizionář a možná tak trochu změní způsob, jakým o svém interiéru přemýšlíte. Uvidíte sami.

Funkce a materiál: kdo následuje koho?

Na letošní kodaňské konferenci 3daysofdesign (vcelku očekáváně) zaznělo, že forma následuje funkci. A Thorup k tomu dodal, že funkci následuje právě materiál. Zní vám to jako další skandinávský princip, ke kterému mají naše české interiéry víc než daleko? Tak to právě vůbec být nemusí. Thorupova myšlenka je jednoduše použitelná při každém nákupu do domácnosti, ke kterému se odhodláte — a ilustrovat se dá krásně právě na židli, která je pièce de résistance celého portfolia Thorup Copenhagen. 

Představte si židli, která vznikne z levného plastu, nekvalitní oceli nebo desek z lisovaného dřeva. Takové materiály sice umí na pohled vypadat pěkně, málokdy ale dokážou vzdorovat času (a také nekonečným hodinám u laptopu, řádícím batolatům, vachrlatým výměnám žárovek…). Forma, která se přizpůsobí nekvalitnímu materiálů, nutně musí slevit na pohodlí nebo třeba nosnosti. Jistě, vykompenzuje vám to cenou… ale materiál se dřív nebo později prozradí. Jak tomu předejít? Třeba tak, že na židli vůbec nebudete sedět.

Na druhé straně tu máme třeba židli Noel, jejímž středobodem je materiál. Přesněji řečeno kvalitní nerez a přírodní len. Obojí je natolik pevné a odolné, že si Thorup může zvolit i cestu, která by mu u jiných materiálů neprošla: subtilní konstrukce a jemné vyplétání, co jsou nejen estetické, ale hlavně mají dlouhou životnost. Právě ta je jedním z hlavních kritérii, kterými se Thorup Copenhagen řídí. A když si cenu jejich židle vydělíte těmi dlouhými roky, po které vám bude sloužit, získáte dost pravděpodobně ještě nižší cifru než u první varianty.

A koho následujete vy?

„Správně zvolený materiál s životem funguje v tandemu.

„Občas je dřina vysvětlit lidem povahu každého materiálu,” přiznává Kristian Thorup. „Někdo nejdřív nevidí krásu mosazi, která časem získává přirozenou patinu — a jiný by zase chtěl, aby patina vznikla hned a ne až za pár let.” Kvalitní materiály ale žijí svým vlastním životem a jak sám Thorup dodává, ten nejde uspěchat. Patina se na mosazných lampách objeví až poté, co s nimi v interiéru strávíte roky a dotýkáte se jich. Tehdy se vám odmění krásou, která vašemu domovu s každým rokem přidává další a další dimenze. Design je tu koneckonců k používání a hlavně k životu. A správně zvolený materiál s životem funguje v tandemu.

Jedinou cestou ke zdravému a krásnému bydlení jsou podle nás materiály, ne materialismus.

Poslední myšlenka zakladatele Thorup, která stojí za sdílení? „Ambicí nás designérů by mělo být navrhování produktů, u kterých bez problémů nahradíte rozbitý komponent novým. Měli byste je milovat natolik, že vám bude stát za to o ně pečovat a opravovat je. Jinou cestu k udržitelnosti nevidím.” My také ne, Kristiane. Jedinou cestou ke zdravému a krásnému bydlení jsou podle nás materiály, ne materialismus — a upřímná láska ke každému kousku, který si do svého domova pozvete.

Bude to židle Noel nebo jiné z řemeslně zpracovaných kousků od Thorup Copenhagen? Prohlédněte si náš kurátorský výběr od této inspirativní dánské značky.